Octavia II 1,6 MPI - pytanie o możliwości montażu LPG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pako
    Classic
    • 2005
    • 24

ciekawe ile Twój syn urósł w tym czasie???

5h
    8br

legenda:
    br=tyskie
  • supervisior
    Drive
    • 2005
    • 54

Witajcie

Na wstępie chcę się przywitać ponieważ jestem tu poraz pierwszy. ops:

Mam pytanie czy ktoś montował już LPG w Octavi II z 1,6 mpi i jak się to ma
    /i czy wogole się ma / do gwarancji , a jeśli tak to jaka firmę wybrać :roll:

Serdecznie pozdrawiam. k
    ADVENTURE 4x4

Komentarz

• misiekwaw
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7715
      • Ford

Re: Octavia II 1,6 MPI - pytanie o możliwości montażu LPG

Zamieszczone przez supervisior
      Witajcie

Serdecznie pozdrawiam. k
      Skoda Auto Polska nie dopuszcza montażu instalacji LPG. Poszczególne ASO montują same, jednakże musisz być świadomy, że:
      a) robią to drożej i nie zawsze dobrze
      b) teoretycznie zachowujesz gwarancje, ale praktycznie nie. bo gwarancja honorowana bedzie tylko w tym ASO gdzie zakładałeś LPG, a jeżeli coś (odpukać) przydarzy Ci się w drodze to inne ASO ma prawo odmówić naprawy gwarancyjnej ponieważ nie dotrzymałeś warunków gwarancji :idea:
      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
      http://www.disi-tune.pl
      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
      Był WRX
      Była Octa

Komentarz

• supervisior
        Drive
        • 2005
        • 54

Zamieszczone przez MisiekWAW
        Skoda Auto Polska nie dopuszcza montażu instalacji LPG. Poszczególne ASO montują same, jednakże musisz być świadomy, że:
        b) teoretycznie zachowujesz gwarancje, ale praktycznie nie. bo gwarancja honorowana bedzie tylko w tym ASO gdzie zakładałeś LPG, a jeżeli coś (odpukać) przydarzy Ci się w drodze to inne ASO ma prawo odmówić naprawy gwarancyjnej ponieważ nie dotrzymałeś warunków gwarancji :idea:
        PYTANIE CZY TRACĘ GWARANCJĘ NA SILNIK CZY NA CAŁOŚĆ :diabelski_usmiech
        ADVENTURE 4x4

Komentarz

• misiekwaw
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7715
          • Ford

PYTANIE CZY TRACĘ GWARANCJĘ NA SILNIK CZY NA CAŁOŚĆ :diabelski_usmiech
          z tego co czytałem / słyszałem to w zależności od plam na słońcu i tego czy panu w ASO żona dała czy nie to albo na silnik albo na całość :?

zależy na kogo trafisz i czy będziesz umiał się dogadać
          Był WRX
          Była Octa

Komentarz

• adik_s
            Rider
            • 2005
            • 259

a moze 1.6 FSI ? lepsze osiągi i mniej spala niz MPI
            MPI - 9,8/5,7/7,2 a FSI 8,7/5,4/ 6,6 , moze wiele to nie jest ale zawsze cos... doplata tez nie wielka... a najlepszy to 1.9 TDI !!! :szeroki_usmiech

Komentarz

• Martinez
              L&K
              • 2004
              • 1366
              • Audi

teoretycznie zachowujesz gwarancje, ale praktycznie nie. bo gwarancja honorowana bedzie tylko w tym ASO gdzie zakładałeś LPG, a jeżeli coś (odpukać) przydarzy Ci się w drodze to inne ASO ma prawo odmówić naprawy gwarancyjnej ponieważ nie dotrzymałeś warunków gwarancji :idea:
              Albo zmieni się kierownik ASO i powie: jak żeś Pan założył to sie martw, w Książeczce gwarancyjnej masz Pan napisane co i jak.... DOTARŁO??
              Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
              teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
              czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• tomi98
                Rider
                • 2004
                • 564

mam instalkę IV gen. landi renzo omegas octavii I 1,6 mpi , założyłem jak skończyła się gwarancja, w serwisie proponowali mi za 6500 bez utraty gwarancji, to było w 2002 nie wiem jak jest teraz.
                Na pewno instalka sekwencyjna, czyli ok. 5000 zł , już rok jeżdzę na gazie, eksploatacja jest tania, ale obecnie wolałbym dołożyć i kupić TDI.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Jak wezmiemy pod uwage koszt jaki trzeba wylozyc na przejechanie autem tych dwoch lat na benzynie w przypadku FSI paliwa 98 (takie jest zalecane) a potem koszt 5-6 tys zl za LPG (a kto wie co bedzie za 2-3 lata :?: ) To chyba taniej wychodzi jednak jakis diesel. Liczylem ostatnio 2.0TDi vs. 2.0 FSI i doszedlem do wniosku, ze po poltora roku diesel zaczyna na siebie zarabiac, a wiec dopiero pol roku pozniej gazujemy benzyne, co kosztuje i dopiero od tego dnia zaczynamy zarabiac. Tak wiec trzeba minimum 3-4 lata jezdzic zeby wyszlo to sensownie.

Nie zapominajmy, ze nowym autem na przeglad rejestracyjny jedziemy po 3 latach, potem po 2-och no a po 5 roku co rok. A autem na LPG co roku wiec trzeba te chyba 70zl doliczyc do kosztow eksploatacji, no i sekwencja na samym gazie nie jezdzi i benzynke tez trzeba tankowac.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Martinez
                    L&K
                    • 2004
                    • 1366
                    • Audi

Średnio podobno liczy sie 1l PB na 100 km przy gazie
                    Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                    teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                    czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• mirus
                      Ambiente
                      • 2005
                      • 213

Zamieszczone przez Maicroft
                      A autem na LPG co roku wiec trzeba te chyba 70zl doliczyc do kosztow eksploatacji
                      Przegląd z gazem jest droższy od zwykłego - kosztuje coś koło 100 pln (nie pamietam dokładnie)
                      Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
                      Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• Jackal
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 758

Zamieszczone przez mirus
                        A autem na LPG co roku wiec trzeba te chyba 70zl doliczyc do kosztow eksploatacji
                        Przegląd z gazem jest droższy od zwykłego - kosztuje coś koło 100 pln (nie pamietam dokładnie)
                        100 to kosztuje normalny przeglad, z gazem kosztuje 170-180 8)
                        bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
                        Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
                        Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Przeglad normalny to 92zl do tego przeglad LPG 63zl razem 155zl. Jak auto nie jest w jakims tym rejestrze to jeszcze zbieraja 2zl, ale to tylko raz.

BTW. Przeglad auta przywiezionego kosztuje 163zl a rozni sie od zwyklego tym, ze koles wypisuje dwie kartki A4 z komputera i wbija pieczatki.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• oldwin
                            Drive
                            • 2005
                            • 61

wczoraj wlasnie zalozylem sekwencje... e-G@S Sly Injection... za 3300,-.. miedzy benzyna a gazem roznica niewyczuwalna... czas pokaze czy byl to dobry krok :wink:

Komentarz

• tomi98
                              Rider
                              • 2004
                              • 564

Mam już 20000 na gazie i jest oky, trzeba tylko pamiętać aby zawsze w zbiorniku było trochę benzyny ( aby nie pożegnać się z pompą paliwa ). :wink:
                              W ubiegłym roku instalką landi renzo omegas kosztował mnie 4700, także twoja instalka wydaje mi bardzo tania ( 3300 na sekwencję to taniocha ) - oby dobrze śmigał na gazie k

Komentarz

• Mach
                                Rider
                                • 2004
                                • 349

Co do instalacji gazu na "gwarancji" to wiem np ze w Sinclanie w Zakrecie montuja jakie instalacje do nowych aut na zyczenie klienta (sam slyszalem jak ktos zamawial w salonie dolozenie gazy przed odbiorem auta) wsteplowyja cos do ksiazki gwaracyjnej.. wiec rozumiem ze gwarancja u nich jest wazna... pytanie tylko rzeczywiscie czy bedac gdzies w trasie w razie potrzeby niespodziewanej wizyty w ASO nie bedzie klopotow :?
                                A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• tomek
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1078

Zamieszczone przez Jackal
                                  Zamieszczone przez mirus
                                  100 to kosztuje normalny przeglad, z gazem kosztuje 170-180 8)

jak juz chcecie byc tacy dokladni, i liczyc "inne wydatki", to proponuje spojrzec na ceny przegladow itd, np tutaj. przykladowo: przeglad jest o 30PLN tanszy dla benzyny, a wymiana paska rozrzadu to 371 (lub 596 dla 1.8T) dla benzyny, a dla diesla to 1093(!!) PLN...
                                  Wiec ja przeboleje ten drozszy przeglad rejstracyjny, i koszty dodatkowych filterkow co 20kkm przy LPG...

Mozna jeszcze pomyslec o jakosci paliwa na stacjach. W tej chwili zaczynam sie bac FSI tak samo jak TDI. Mysle ze najlepszym rozwiazaniem w tej chwili jest zwykla benzynka. Dodatkowo, do FSI nie ma jeszcze instalacji gazowych...

Pozdrawiam
                                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• zeb
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 415

Zwróć uwagę, że z tych 1093 zł, 763 zł to cena paska w ASO...

Usługa serwisowa Wymiana paska rozrządu
                                    Cena części 763,00 zł
                                    Cena usługi 330,00 zł
                                    Łącznie 1 093,00 zł

Poza ASO pewnie da się go wyrwać sporo taniej.
                                    Prawda to chłopaki :?:

Komentarz

• norbi99
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 218

Ponieważ też zamierzam zagazować octe doradżcie czy lepiej brac instalacje oferowaną przeż skode czy we własnym zakresie zakładac? Sam juz nie wiem co zrobic. Lepiej miec jakies 2 tysiaki w kieszeni czy zachowac gwarancje?

Komentarz

• liroyek
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 620

norbi99
                                        a ile autko ma ?? tzn ile do konca gwarancji

ja zamontowalem poza aso bo w WV powiedzili mi 6 tys za jakis polski produkt - nawet nie wiedzili jaki a ja za 4700 zaloylem pronsa no ale stracilem gware na podzespoly bezposrednio narazone na kontak z gazem mam andzieje ze nic mi sie nie przytrafi
                                        Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                                        bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                                        http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                                        Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• norbi99
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 218

auto jest nowe dzisiaj zrobiłem pierwszy tysiąc km

Komentarz

• liroyek
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 620

norbi99
                                            to ciezka decyzja ja raczej nie mailem wyjscia ale skoda fabrycznie chyba montuje landirenzo
                                            Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                                            bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                                            http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                                            Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• marte
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 259

Witajcie

Serdecznie pozdrawiam. k
                                              A gdzie to jest napisane?
                                              Na forum można znaleść wiele postów, gdzie ludzie piszą do SAP np. z zapytaniem od kiedy można jeździć na gazie i w ani jednym z postów nie było informacji, że SAP zabrania montażu instalacji. Gdyby tak było to, to byłoby ujęte w warunkach gwarancji, a nie jest...
                                              Serwisuje auto w innym ASO niż kupiłem auto i nikt nie zwrócił na to uwagi.

Komentarz

• rezon
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 1894
                                                • Volvo
                                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

norbi99, zapytaj w ASO ile sobie zażyczą. W Rzeszowie to jest różnica kilkuset złotych. Nie wiem czy opłaci się ryzykować - kupiłeś samochód za kilkadziesiąt kzł i oszczędzisz nawet 2kzł po to by nie mieć gwarancji na silnik?

Komentarz

• misiekwaw
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 7715
                                                  • Ford

Zamieszczone przez marte
                                                  A gdzie to jest napisane?
                                                  Na forum można znaleść wiele postów, gdzie ludzie piszą do SAP np. z zapytaniem od kiedy można jeździć na gazie i w ani jednym z postów nie było informacji, że SAP zabrania montażu instalacji. Gdyby tak było to, to byłoby ujęte w warunkach gwarancji, a nie jest...
                                                  Serwisuje auto w innym ASO niż kupiłem auto i nikt nie zwrócił na to uwagi.
                                                  jakbyś czasem próbował spojrzeć na datę postu, na który odpowiadasz wszystkim byłoby prościej, Tobie też

podpowiem: Wysłany: Wto 26 Kwi, 05
                                                  Był WRX
                                                  Była Octa

Komentarz

Pracuję...